Program Huvuddag 2016

 • 19 mars 2016

  Visning på biografen Panora, sal 3.

  14.30 - 15.50

  Ava

  Davoud är hörselskadad och vill inget hellre än att hålla på med brottning. Hans storasyster Ava försöker få ihop pengar till en hörapparat. Davoud bekymrar sig mycket för Ava som är hjärtsjuk och inte kan få barn. Han vill så gärna att hon ska vara lycklig. En iransk Karate Kid, med brottning i centrum istället för karate. En spännande film om att kämpa för att nå sitt mål och att utvecklas på vägen.
  Iran 2015. Regi: Siamak Kashef Azar. 80 min. Persiskt tal.
  Svensk text. Rek. för åkkurs 3–5.

 • 19 mars 2016

  Visning på biografen Panora, sal 3

  16.30 - 18.00.

  Kortfilmspaket

  Hilma

  På vinden i familjens nya hus hittar döva Hilma en bandspelare och börjar spela in sin omgivning. I en värld som kommunicerar med ljud blir bandspelaren hennes försök att göra sig förstådd.
  Sverige 2015. Regi: Hanna Sköld. 15 min. Svenskt tal, svenskt teckenspråk. Svensk text. Rek. från 7 år.

  Tree Fairy

  En döv flicka som heter Libby känner sig utanför under julen, men blir glad när en magisk fe kommer på besök. Hon önskar sig en speciell önskning. Kommer den att uppfyllas?
  Storbritannien 2013. Regi: Louise Neethling. 25 min. Engelskt tal, brittiskt teckenspråk. Svensk text. Barntillåten.

  Little World

  Ett animerat drama i svart/vitt som visualiserar en döv flickas värld på en viktoriansk internatskola. Omsorgsfullt skapad av animatörer över hela världen, har Little World jämförts med den animerade klassikern Persepolis.
  Storbritannien 2012. Regi: Becky Bailey, Kim Noce. 8 min. Anima on. Engelskt tal, brittiskt teckenspråk. Svensk text. Rek. från 7 år.

  The Rubbish Monster

  Se upp! Skräpmonstret blir större och större! Hur stoppar man det?!?
  Sydafrika 2006. Regi: Braam Jordaan. 1 min. Animation. Utan tal. Rek. från 7 år.

  Kyssen

  När ett hörande par möter ett dövt par på ett café inser de plötsligt att vissa saker bara kan sägas med en kyss.
  The Kiss. Storbritannien 2014. Regi: Charlie Swinbourne. 7 min. Engelskt tal, brittiskt teckenspråk. Svensk text. Rek. från 7 år.

  You, Me

  Ett känslosamt drama om hur nedläggningen av en dövskola påverkar döva som är kopplade till den. En liten döv flicka ser fram emot julen, samtidigt kämpar en döv lärare att acceptera att hans elever kommer att behöva hitta en ny skola.
  Storbritannien 2012. Regi: Simon Herdman. 23 min. Engelskt tal, brittiskt teckenspråk. Svensk text. Rek. från 11 år.

  Skrattar bäst som skrattar sist

  Att gå i skolan kan vara riktigt tufft. Filmen skildrar hur en elev ständigt blir utsatt för trakasserier av en annan klasskamrat. Men med ett mål i livet och ett fokus på rätt saker kan livet ge en annan vändning. Det här är ett filmprojekt av deltagare från Mo Gård folkhögskola i Åkarp.
  Sverige 2015. Regi: Adil Ahmed. 11 min. svenskt teckenspråk. Svensk text. Rek från 11 år.

 • 19 mars 2016.
  Visning på biografen Panora, sal 3.
  19.00 - 20.30

  Marie's Story

  I början av 1900-talet får en ödmjuk man och hans hustru en dotter, Marie som föds dövblind och utan förmåga att kommunicera med omvärlden. Föräldrarna vägrar att skicka henne till en vårdanstalt och skickar istället den 14-åriga Marie till Larnay institutet där katolska nunnor driver en dövskola för flickor i ett sista försök att ge henne ett språk. Här ser nunnan Marguerite det unika potential som Marie besitter och tar sig an henne i hopp om att kunna ge henne ett sätt att kommunicera. Baserad på en sann historia berättas här om en livsomvälvande resa för Marie och Marguerite. En resa som kantas av misslyckanden och missmod såväl som stark tro, hopp och kärlek.
  Marie Heurtin. Frankrike 2014. Regi: Jean-Pierre Améris.
  95 min. Franskt tal, teckenspråk. Svensk text. Rek. för åk 5–10.